Afvallen: Waarom gaat het bij mij zo langzaam?

Daar sta je dan, voor de spiegel. Ontevreden over je lichaam. Je bent te zwaar, dat zie je heus wel. Je probeert het misschien nog wat te verbergen met corrigerend ondergoed, of met wijdvallende kleding. Maar dat is niet de oplossing. En dat weet je ook heus wel.  Natuurlijk is de oplossing afvallen.  Maar hoe? Waar begin je? En wat werkt er nou echt?

Eerdere poging(en)

Weet je nog die keer, dat je samen met je vriendin dat ene dieet ging volgen? Het leek erop dat half Nederland succes had met deze methode. Dus na een gezellige avond hebben jullie samen besloten om aan de bak te gaan. Weg met de vetrolletjes, en hier met dat slanke lijf. Dus vol frisse moed hebben jij en je vriendin dat boek gekocht. Jullie zouden elkaar steunen als het moeilijk zou worden en elkaars “Stok-achter-de-deur zijn”.  Jullie hebben het boek doorgelezen en het zag er makkelijk uit: lekkere recepten, heldere uitleg en, ontzettend handig;  weekmenuutjes, waardoor je ook niet hoeft na te denken wat je nu weer eens zal eten.

De eerste paar weken gingen prima. Jullie verloren allebei de nodige kilo’s. Soms leek die zak chips nog best heel aantrekkelijk, maar het weerstand bieden aan de snaaidrang ging steeds makkelijker.

Na weer een paar weken gingen de kilo’s van je vriendin er nog steeds prima vanaf, maar bij jou niet. Waar je eerst nog fluitend een kilo per week kwijtraakte, ben je nu al blij als je twee ons bent afgevallen. Jouw vriendin heeft je de nodige peptalk gegeven. Het hoort er tenslotte bij, dat je op een gegeven moment stil komt te staan, toch? Maar waarom is dat bij jouw vriendin dan niet zo?

Uiteindelijk is jouw motivatie naar het nulpunt gedaald. Je doet zo ontzettend je best, maar het lukt gewoon niet. Dus waar doe je het dan allemaal voor, als het toch geen verschil maakt? Op die ene verjaardag heb je je vreselijk laten gaan: taart, chips, bitterballen, toastjes en nog meer chips. Thuis heb je boos en verdrietig dat boek in de oud-papierbak  gesmeten. Het werkt toch niet en het is de frustratie niet waard. Afvallen is blijkbaar niet voor jou bestemd en misschien moet je maar leren om jouw lichaam te accepteren zoals het is.

Het zit niet tussen je oren!

Heb je er wel eens bij stilgestaan dat er misschien wel een reden is waarom jij zo moeilijk kilo’s kwijtraakt? Dat het niets te maken heeft met jouw doorzettingsvermogen, of met jouw inzet, maar dat er iets in jouw lichaam zo uit balans is, waardoor afvallen een veel grotere strijd is dan voor een ander?

Eén van die redenen is PCOS. Vrouwen met PCOS (Poly Cysteus Ovarium Syndroom), hebben meer moeite met afvallen omdat bepaalde hormonen uit balans zijn. Hormonen? Dat zijn toch die dingen die op hol slaan als je verliefd wordt? Klopt, die zijn er ook.. 😉 Maar er bestaan nog meer soorten hormonen. Eigenlijk zijn hormonen (simpel gezegd) stofjes die alle processen regelen in je lichaam.

Hormonen

Zo heb je bijvoorbeeld het hormoon insuline. Insuline zorgt ervoor dat glucose wordt vervoerd naar de cellen en dat de cellen opengaan, zodat de glucose de cel kan binnengaan en kan worden omgezet naar energie.  Krijgt jouw lichaam meer glucose binnen dan nodig is? Dan zorgt insuline dat het teveel aan glucose wordt omgezet in vet.  Bij vrouwen met PCOS is er een soort storing in de aanmaak van insuline en hoe insuline reageert op glucose, waardoor je lichaam meer vet opslaat.

Dan zijn er ook nog  ghreline en leptine. Ghreline zorgt voor het opwekken van het hongergevoel en leptine zorgt voor het gevoel van verzadiging. Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen met PCOS vaak na het eten zich niet volledig verzadigd voelen, nog steeds trek hebben.  Een constant hongerig gevoel draagt uiteraard niet bij aan het afvallen. Je bent dan sneller in de verleiding om nog iets te eten om je honger te stillen.

Ook is er nog de balans tussen progesteron en oestrogeen. Vrouwen met PCOS hebben een lager progesteronniveau ten opzichte van oestrogeen.  Door een hoog oestrogeenniveau gaat je lichaam meer vet opslaan.

Dan is er tenslotte nog aromatase. Aromatase is een enzym dat testosteron omzet in oestrogenen. Dit proces vind onder andere plaats in vetcellen, dus hoe meer vetcellen, hoe meer aromatase, wat weer zorgt voor meer vetcellen, etc.  Een vicieuze cirkel die lastig te doorbreken is.

In balans

Nu je dit zo gelezen hebt denk je misschien dat er niets aan te doen is. Dat is echt niet waar. De oplossing is simpel en ingewikkeld tegelijk: je hormonen in balans brengen!

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op jouw hormoonhuishouding. Denk bijvoorbeeld aan stress, slecht slapen of te weinig bewegen en uiteraard wat je eet. Om je hormonen in balans te krijgen is het belangrijk dat je voeding eet die een positieve werking hebben op je bloedsuikerspiegel en oestrogeendominantie tegengaat.

Ik kan me voorstellen dat je het lastig vind om te beginnen, of om überhaupt te weten wáár je moet beginnen.  Dat is namelijk ook lastig! Om te weten wat je kunt doen om die kilo’s nu voor eens en altijd kwijt te raken, is het belangrijk om te weten waar bij jou de oorzaak van de disbalans ligt.

En daar kan ik je bij helpen!

Ben je benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? Neem dan contact met mij op. Dan drinken we samen een kopje thee en kletsen we over de mogelijkheden.  Geen kosten en geen verplichtingen. Gewoon thee en een goed gesprek.

Zie ik je snel?

Reageer op dit artikel

avatar
  Abonneer  
Abonneren op