Menstruatie: waarom kan het bij mij nooit eens normaal?

Kampioen extreem menstrueren

Het is weer eens zo ver: je bent ongesteld.
Je hebt je ziek gemeld vandaag, want de pijn in je buik is verschrikkelijk. Erger nog is die menstruatie zelf. Je verliest zoveel bloed, dat je je serieus begint af te vragen hoe lang het nog duurt voor je een bloedtransplantatie nodig hebt. (Klein grapje natuurlijk.)

Op andere momenten lijkt jouw onregelmatige menstruatie een zegen: er gaan ook maanden voorbij dat je niet ongesteld bent. Maar nu baal je. Weliswaar onder een dekentje op de bank, kruik tegen je buik tegen de kramp, een pot thee en een stukje chocola voor de troost en Netflix aan, maar je baalt toch.  Want alle plannen die je had voor deze week kun je weer gaan verzetten, hopende dat het ergste over een paar dagen weer voorbij is en ook dat de menstruatie niet weer twee weken duurt, zoals de vorige keer.

Je weet heus wel dat ongesteld zijn voor andere vrouwen ook geen feestje is. Moodswings, kramp, vermoeidheid en ook nog dat gehannes met maandverband en tampons
Maar jij lijkt wel kampioen in extreem menstrueren: of helemaal niet, óf vreselijk heftig.
Hoe kan dat nou?

“Normale cyclus”

Om er achter te komen waarom jouw menstruatie zo anders is gaat is het handig om te begrijpen hoe een normale cyclus werkt. Waarschijnlijk ken je de grote lijnen wel: eisprong – wel of geen bevruchting – zwangerschap of menstruatie. Maar wat gebeurt er nou eigenlijk allemaal in het lichaam om dat voor elkaar te krijgen?

Het begin
In de eierstokken bevinden zich kleine holtes die met vloeistof gevuld zijn. Dit noemen we follikels. Elke follikel bevat een onontwikkelde eicel.
Aan het begin van de cyclus maakt de hypofyse (in je hersenen) de follikel stimulerend hormoon aan (FSH). Het FSH zorgt ervoor dat een aantal follikels zich gaan ontwikkelen en oestrogeen gaan aanmaken. Het oestrogeenlevel is aan het begin van de cyclus dus het laagst en stijgt naarmate de follikels zich ontwikkelen.
Uiteindelijk zal 1 follikel zich het meest ontwikkelen en zal er een eicel in groeien.
Intussen heeft de stijgende oestrogeenpijl ervoor gezorgd dat het baarmoederslijmvlies dikker wordt en wordt voorzien van voedingsstoffen en bloed, voor het geval de eicel bevrucht wordt.

De eisprong
Het oestrogeenpijl is nog steeds aan het stijgen. Dat veroorzaakt uiteindelijk een snelle stijging van luteïniserend hormoon ( LH).  Door de LH toename scheurt het follikel en kan de, inmiddels volwassen, eicel vanuit de eierstok afdalen naar de eileider. Dit hele gebeuren heet ovulatie, oftewel: de eisprong.

En dan?
Na de eisprong daalt de eicel af via de eileider naar de baarmoeder. De follikel begint intussen met het aanmaken van een ander hormoon: progesteron.
Progesteron zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies nog verder voorbereid wordt op een bevruchte eicel. De lege follikel krimpt , maar blijft progesteron en  oestrogeen aanmaken.  Dit kan zorgen voor PMS (premenstruele spanning).

Nieuwe ronde
Terwijl de lege follikel krimpt en de eicel niet bevrucht is, neemt het niveau van oestrogeen en progesteron af. Daardoor wordt het dikke baarmoederslijmvlies afgebroken en afgestoten door het lichaam: het begin van de menstruatie.

Hoe kan het dan dat jij soms maanden niet ongesteld bent en dan ineens heel heftig?

Als je een vrouw met PCOS bent, maakt jouw lichaam teveel oestrogeen aan. Dat remt de aanmaak van FSH (het hormoon wat ervoor zorgt dat de follikels zich gaan ontwikkelen).  Hierdoor kunnen de follikels zich onvoldoende ontwikkelen en kan er geen eisprong plaatsvinden en sla je de menstruatie over.

Door datzelfde teveel aan oestrogeen wordt het baarmoederslijmvlies dikker dan normaal. Dit zorgt ervoor dat áls je dan ongesteld wordt, jouw bloedingen zo ontzettend heftig zijn.

Wat kun je hier nu mee?

Hartstikke “leuk” natuurlijk dat je nu weet wat er aan de hand is in jouw lichaam, maar wat kun je nu met dit verhaal?
Het is misschien moeilijk voor te stellen, maar je kunt er dus voor zorgen dat jouw menstruatie regelmatig(er) en minder heftig wordt, door te zorgen dat jouw hormonen in balans komen.
Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op jouw hormoonhuishouding.  
Hoe ga je met stress om?  Slaap je goed? Beweeg je wel genoeg?  Wat eet je zoal op een dag?  En welke verzorgingsproducten gebruik je allemaal?

Wil jij graag een normale menstruatie? Je niet meer hoeven afvragen wanneer je weer eens een keer ongesteld wordt? Niet meer van die heftige bloedingen? Minder last van pijn, vermoeidheid, een opgeblazen gevoel en andere klachten die bij jouw menstruatie horen?

Neem dan contact met mij op. Dan drinken we samen een kopje thee en kletsen we over de mogelijkheden.  Geen kosten en geen verplichtingen. Gewoon thee en een goed gesprek.

Zie ik je snel?

Reageer op dit artikel

avatar
  Abonneer  
Abonneren op